Mivel olyan hosszú volt az az idô amíg nem fôztem, és kijöttem a gyakorlatból és továbbá valami különlegeset akartam létrehozni, az ihlet elmaradt, valami "bénát" meg nem akartam feltölteni. ìgy keresgéltem mi az amirôl csak fotó készült és elmaradt a blog. Ìgy találtam ezt a panna cottat tavalyról, amihez már írtam is, de valamiért nem került fel. :))
Jövôhét szerdára valami izgalmasat kitalálok,addig is jó strandolást!
"Tudom,tudom,csak sütök-főzök és csak a képeket töltöm fel,és nem írok hozzá semmit. Viszont mikor valamit készítek és jól is néz ki,egyszerűen le kell fényképeznem.
Viszont a padlógáz témát nem tagadhatom meg és örökre kísérni fog a vezetés szele,de be kell látnom,hogy egy idő után ez csak egy gasztroblog lesz,mivel belejövök én is a vezetésbe és nem lesz több stoptáblás-kamionos-tengelykapcsolós storym. Mert ha lenne az valóban arra lenne bizonyíték,hogy veszélyes vagyok a társadalomra.
DE! nem vagyok azért még profi versenyző,így arról azért írnom kell ,hogy egy német munkatársammal mentem fel a reptérre 2x-ra,mikor már ugye én lettem volna a helyi ,aki ismeri az országtérképét fejből és emlékszik merre van az arra. Nem mondom, ha kicsit magabiztosabb vagyok akkor nem tévedünk el az autópályán:) Ugyanis elővettük az okos Gps-t. Terminal 1. Mehet. Persze,azt tudta mondani,hogy túl gyorsan mész,túl gyorsan mész,ami azért nem volt igaz. Viszont,hogy Monornál azért nem ártana lefordulni,és én halványan emlékeztem,hogy Monor az ami nekünk kell, de a gps-tulajdonosa jobban hitt az idegen női hangnak,mint nekem,így tovább mentünk egy kijárattal. Persze nekem se kellett több,megtanultam,hogy a gps-nem minden. Persze Alexandernek nem is az 1-re kellett mennie,hanem a 2-re :) de még jó,hogy mondtam neki,nézze meg mielőtt kiteszem és elindulok a főnökömmel haza :) Végül átvittük a 2-re és boldogan hazautazott karácsonyozni.
Visszatérve a karácsonyra, a 24-ei menü fénypontja az általam kreált panna cotta volt. Leírom a hozzávalókat és hogy készült :
- 4 zselatin lap
- 1 vanilia rúd
- 4 dl tejszín
- 9 dkg cukor
- 5 dkg csoki
- 100 ml tej
- 10 dkg mascarpone
öntet:
- ananász karikák
- 8 dkg cukor
- 2 dl narancs lé
Életemben most dolgoztam zselatinlappal. És nagyon tetszett. Beletettem egy nagyobb tál hidegvízbe a lapokat ,ameddig fel nem puhultak. Nem szabad egymásra tenni,mert összeragadnak. Míg áznak,addig összekevertem a tejszínt a cukorral éés kicsit főztem őket. kakaóporral kellett volna készíteni,(kb 3 dkg) de én egy fél tábla csokit olvasztottam fel gőz fölött,és kevertem a tejszínhez. Ezután még a tejet hozzáadjuk és a zselatinlapok már készen állnak,hogy beletegyük a masszánkba.( a vizet azért csavarjuk ki a lapokból) és pillanatok alatt elolvad ha jól csináltuk a dolgunkat. Mi kell még?? a mascarponet kell belekeverni,én habverővel kevertem biztonságosan,hogy ne maradjanak darabkák. Kis poharakba töltjük ,és hűtőben hűlni hagyjuk.Miután kihűlt már jó ís. Ez nekem kb. 1 óra volt,de van,aki többet ajánl. Egyet ki kell próbálni.
4 db-ot írt a zselatinból,de én annyira biztosra akartam menni,hogy tettem bele még egy felet. Na nehogy már pont a karácsonyi fénypont ne sikerüljön. Mert ha szétfolyik,az gáz,de ha egyben marad és kicsit keményebb,mint amilyennek megálmodtam azért az még elnézhető. Tudom,most Szakács barátom csalónak tart,mert kérdezte,hogy egyben maradtak-e a hozzávalók és én igazat mondva ,igent mondtam. De ez csakis a plusz fél zselatinlapnak köszönhető,nem a profizmusomnak :) Vagy kitudja,lehet,hogy nem folyt volna szét 4-el se,hanem mégjobb lett volna.
Az öntethez pedig a cukrot felolvasztom és mikor már arany színű,hozzáöntök 2 dl narancslevet. Itt vigyázni kell,mert brutális kémia történt,a cukor megszilárdult és vulkán effektus lépett fel. De idővel minden újra homogénné változott és én is megnyugodtam. Végül,aki akar vághat hozzá egy kis chilit. Kb. 1cm volt,picire darabolva.
Már csak egy lépés van hátra. A varázslat,ami a poharakból a tányérra kerülés folyamatát jelenti. Először megijedtem,mert nem akart kijönni. De én akkor is kiveszem,és úgy tálalom,ahogy én szeretném,nem fogjuk úgy megenni,mint egy yoghurtot,kanállal a dobozból :)
Így eszembe jutott,hogy melegvízbe állítom kicsit őket,és majd úgy. És ez bizony,tökéletes ötlet volt.
Jelentem panna cotta a tányéron! "

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése