2013. január 27., vasárnap

Sushi sajtmártással, abszolút kezdőknek

Algalap : Korea és Japán minden évben több milliárd lapot készít. A maki sushi nélkülözhetetlen alapanyaga. A maki jelentése: tekercs.

Rebi Néni sushit készített... Mikor Barátnőm erről mesélt, végig futott a gondolat bennem is, hogy az már művészet. Rögtön kérdeztem is,-" de hát hogy??? az nagyon nehéz!!! " a válasz: " Igen, de Anyu nagyon ügyesen megcsinálta és nagyon finom lett..."

Juli Nénitôl nagyon sokat lehet tanulni, így én is szívesen megpróbálnám.

Beszereztem már pár dolgot a  sushi készítéshez.
  • algalap- ( nori lap )
  • 300 g sushi rizs
  • 600 ml víz
  • időhiány miatt fagyasztott lazacot vettem, abból is a 2 szeletes verziót
  • 8 ml rizsecet
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
Előttem van még a kép mikor Samantha készit sushit :)




A rizst addig kell mosni ameddig tiszta nem marad a víz, ezután már főzhetjük is . Egy vasárnapi ebédhez is nagyon figyelni kell ,hogy jól sikerüljön a rizs,mert ha kemény vagy pont ellenkezőleg , túl ragacsosra sikerül , az már nem jó. Forrald fel a rizzsel együtt a vizet, és főzd kb. 10 -12 percig. Ezután zárd el a gázt és hagyd, hogy felszívja a maradék vizet.  Az ecetet és a cukrot és a sót melegítsd össze,hogy a cukor felolvadjon. Ha ez is kész akkor a már kihűlt rizshez adjuk hozzá az ecetes keveréket, tradíciók szerint nem tanácsos fémtál, hanem ha lehet akkor  inkább fa, de én egy műanyagban kevertem össze őket és tökéletes lett.

Igazából a nehezén már túl is vagyunk. Nálam , ahogy írtam fagyasztott lazac volt, így azt én megsütöttem. Tudom, hogy ez nem annyira japános, de mivel a füstölt lazacot annyira nem szeretem, a sültet viszont annál inkább , így nagyon finom volt ezzel is :) A lazacot olvadás után egy serpenyőben  olívaolajon szépen megsütöttem fokhagymával és sóval-borssal és egy kis citromlével.

Én egy tiszta konyharuhára tettem az algapapírt, amire csak éppen vizes kézzel elosztottam a rizst, és a már felcsíkozott lazacot sorban felhelyeztem és felcsavartam, de közben figyelni kell,hogy minél szorosabb legyen. Ha túl sok víz kerül a papírra, akkor szétolvad és fura állagú lesz. A tekercs végén hagyjunk ki egy cm helyet, amit viszont vizezzünk be, és ragasszuk a tekercs oldalához. Kicsit még görgessük,hogy biztosan megálljon.  Alufóliába tekertem és tálalásig a hűtőben tartottam. Kihagytam a wasabit és szójaszósz helyett sajtmártást készítettem a következőképpen.

15 dkg félkemény sajtot durvára reszelek. Egy kicsi vöröshagymát és 2-3 gerezd fokhagymát nagyon apróra kell vágni . A hagymákat megpárolom vajban ,ehhez  hozzáadok 1,5  evőkanál lisztet, elkeverem, ráöntök 2 dl tejet. Csomómentesre kellene keverni ez ha megy akkor nincs szükség a botmixerre, De ha mégse tökéletes akkor segítségünkre lehet:)  Bors, só, meg előkerülhet szerecsendió is az ízesítésnél.  Tejjel addig hígítom, amíg híg mártást kapok, összeforralom. Leveszem a tűzről és a sajtot beleforgatom és felolvasztom benne. Ezután már készen is van.

Nem hagyományos, de nem is mondtam, hogy az lesz. Így szerintem sokkal több embernek fog tetszeni, mivel nálam már a szójaszósz miatt megbukna.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése