2010. szeptember 19., vasárnap

Torta túróval és szőlővel

       A mai sütemény  különleges: egyik olvasómnak sütöttem,mivel ma van a születésnapja,ezúton is Boldog Szülinapot! És rendszeres látogató itt az oldalon,amit nagyon köszönök,és csak így tovább.

      Mivel nem volt itthon semmi olyan alapanyag amiből nagy durranást lehetett volna készíteni,így kinyitottam a hűtőt,és persze a kamrát,és megnéztem miből élünk,és mit tudunk belőle összedobni. Volt itthon liszt,vaj,cukor és tojás,ez már egy jó alap,és hozzá néztem még valami krém féleséget,és ahhoz pedig találtam túrót,lekvárt,tejfölt és a Mamám hozott ma szőlőt.Így lett a végeredmény egy túrós-szőlős torta,amiben még baracklekvár is van. Az ötlet persze nem teljesen az enyém,ugyanis a szőlőt azt már más is ellőtte,de a jobbaktól tanulni kell.




A tészta egy egyszerű pite alap,még Mamámtól tanultam:
  • 25' liszt
  • 12' vaj
  • 10' cukor
  • 1 tojás
  • vaniliás cukor,és tettem bele egy pici fahéjat,de azt nem kell,inkább reszelt citromhéj
ezeket jól összegyúrjuk,betesszük a hűtőbe,és hagyjuk egy kicsit pihenni. Addig megcsinálhatjuk a tölteléket:
  • 25' túró
  • kb.4-5 nagyobb ek. baracklekvár
  • 3 ek. tejföl
  • méz
  • vaniliás cukor


   Először csak a túrót akartam a lekvárral meg a mézzel kikeverni tojás nélkül,mert aki akar tehet bele tojást is,mert attól állítólag puhább lesz az állaga,most nem volt kedvem tojással szórakozni,mert félek tőlük,így csökkentem a rizikót. Amúgy én a tejtől is félek,és a macskáktól is,a tejtől azért mert savanyú lehet és én nem szeretem az ízét már a jónak se nemhogy a rossznak,de ha már tejeskávéról beszélünk azt már annál inkább.. A macska meg olyan alap félelem.

    Így történt,hogy tejfölt használtam ,hogy krémesebb legyen.Kész. Kinyújtjuk a tésztát és egy tortaformába tesszük,liszt vaj esetleg,de én papírt használtam és tökéletes volt így is. Kicsit elősütöttem 160˙-on egy 6 percet és utána ráöntöttem a túrós-tejfölös-barack lekváros krémet,amitől tesóm rosszul lett,már mikor elmondtam neki,hogy mit tettem bele.Attól függetlenül önfeláldozóan evett belőle egy jó nagy szeletet.

Majd visszatoltam és folytattam a sütést a hőlégkavarásos fokozaton,időt nem tudok mondani,mert figyelni kell,de kb.40 perc volt a sütés. Igaz így az alja kicsit ropogósabb lett,de nagyon finom így is. Sőt ,szerintem így lett finom,hogy ropog az alja.

      Hugomnak tetszik az új hobbim,mert szinte minden napra jut valami finom meglepetés.Október 1-ig én is ráérek utána már kezdődik a  munkám, persze nem unatkozom,mert ugye itt van a jogsi,ami már egész jól megy.Szombaton oktatói felügyelet mellett haza vezettem,és ma Anyukám megígérte,hogy vezetünk kicsit,de nem tettük.Megértem.



Szeretek kísérletezni,néha lehet, aki ért  hozzá fogja a fejét,hogy miket írok,és csinálok.De nem érdekel,mert fiatal vagyok és próbálkozom , ha valami nem úgy sikerül akkor azt pedig úgyse  írnám le.

Tesóm még egy szeletet evett,és már majdnem veszekedtem vele,hogy ne egye már meg 3 perc alatt amivel én több órát foglalkoztam,mert a gyúrás-pihentetés-sütés igen is elvett több órát az életemből,(2 az már több )ami megérte ,de  neki ezt nem kell tudni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése